Selasa, 22 November 2011

Kaedah mengajar Murid Prasekolah Cepat Membaca dan Berkesan...

saya di sini ingin berkongsi dengan rakan-rakan berkenaan cara dan kaedah Cepat membaca dengan berkesan melalui web yang saya terbaca iaitu.....www. cepatmembaca.blogspot.com...jadi bagi rakan-rakan seperjuangan boleh lah kita bersama-sama memantapkan lagi prestasi Murid Prasekolah pada Tahun 2012..

KAEDAH FONETIK / FONIK GABUNGBUNYI Bacalah Anakku - to some of you may be this is the first time you come across this word. Saya masih ingat pada tahun pertama kami publish Bacalah Anakku. Ada orang fon cari buku kaedah fotenik... mujurlah tak hydroponik (masa tu orang tengah gila tanam pokok hydroponik)! So apa sebenarnya kaedah fonetik/fonik ni? In simple language fonik means 'bunyi'. Bunyi ape ye? Bunyi huruf ke?

Let me explain - let's take a word 'ani'. Say it aloud. Now, what are the sounds you hear when you say 'ani'? Anda mungkin katakan ada bunyi /a/ dan /ni/. Boleh diterima. Tapi /ni / sebenarnya terdiri daripada 2 bunyi - iaitu /n/ dan /i/. Jadi ada 3 bunyi paling kecil dalam 'ani'.

Let's take another word, 'abang'. Cuba sebut bunyi-bunyi dalam 'abang'. /a/, /b/, /a/ dan /ng/. dalam 'abang' ada 4 bunyi sahaja walaupun ada 5 huruf.

So setiap bunyi ini boleh di wakili oleh satu simbol(huruf). Bunyi /a/ diwakili huruf 'a'. Bunyi /n/ oleh huruf 'n', Bunyi /i/ oleh 'i'. Bunyi /b/ oleh 'b' dan bunyi /ng/ oleh 'ng'. Dan semua bunyi-bunyi ini adalah bunyi yang terdapat dalam Bahasa Melayu.


Dalam Kaedah Fonetik Bacalah Anakku, kanak-kanak diajar bunyi-bunyi paling kecil dalam Bahasa Melayu( 28 bunyi kesemuanya). Mereka tidak diajar menyebut /ei/, /bi/, /si/ (a, b, c) iaitu nama-nama huruf.

Jadi bagaimana mereka membaca? kanak-kanak diajar membaca dengan menggabung bunyi. Sebagai contoh /n/ kawan dengan /a/ jadi /na/; /m/ kawan dengan /i/ jadi /mi/. Lebih logik, lebih mudah!

Tidak seperti Kaedah Mengeja(Kaedah Tradisional):
1. Kanak-kanak mesti hafal & kenal /ei/, /bi/, /si/ ... /zed/(a, b, c, ...z) - 26 simbol kesemuanya dulu.

2. Seterusnya, kanak-kanak terpaksa menghafal pola-pola ejaan seperti b(bi) a(ei) ba, b(bi) i(ai) bi, b(bi) u(yu) bu, b(bi) e(e) be, b(bi) e(e) be, b(bi) o(o) bo.
cuba kita bilang ada berapa banyak pola ejaan daripada ba bi bu be be bo sehingga za zi zu ze ze zo - 108 pola.

How about ban bin bun ben ben bon... zan zin zun zen zen zon? tambah lagi 108 pola.

How about bal bil bul bel bel bol .... dan perbagai lagi akhiran sehinggalah bang bing bung beng beng bong. Dah habis bilang ke? Yup beratus-ratus pola for children to memorize in order for them to read all the words in BM.

Patutla ramai kanak-kanak sekolah rendah di M'sia tak hebat membaca( begitu juga pelajar sekolah menengah).

3. Setelah menghafal a, b, c dan pola-pola ejaan(suku kata terbuka dahulu) tadi barulah mereka diajar membaca perkataan.
Bagi perkataan 'baju', kanak-kanak yang menggunakan kaedah mengeja akan 'membatang' & 'mengeja suku kata' dulu , b(bi) a(ei) ba, j(jei) u(yu) ju. Kemudian undur balik sebut 'baju'.

Jelas kaedah mengeja lambat sebab kena masuk gear reverse. Untuk perkataan pendek, okla lagi. Tapi untuk perkataan yang lebih panjang seperti 'menyeronokkan'? Cuba kita try. Susahkan? Kena pandai pecah-pecahkan perkataan dan eja dulu. Kemudian reverse.. By the time reverse to read the word, kanak-kanak dah lupa apa yang disebut mula-mula. Just imagine a 4 year old using this method to learn to read!

Merangkak-rangkak membaca & membebankan memori. Tambahan pula tak logik. Cuba sebut b a (bi ei). Mana boleh bi ei jadi /ba/ - bi ei jadi biei la!. Tak mungkin jadi /ba/..

Bagaimana pula dengan Kaedah Sukukata?

Bagi saya Kaedah Sukukata lebih kurang sama dengan Kaedah Mengeja. Kaedah Sukukata lebih mudah sedikit kerana tidak perlu mengeja pola sukukata terlebih dahulu. Dan bunyi huruf yang diajar dalam Kaedah Sukukata hanyalah huruf vokal aeiou sahaja. Seterusnya pelajar masih lagi perlu menghafal beratus-ratus pola sukukata terbuka & tertutup. Tak kiralah teknik apa yang digunakan, laguke, mimik muka ke, selagi kena hafal beratus pola, kaedah tersebut akan membawa kepada national tragedy... Buta huruf, lambat membaca , tak minat membaca & juga tak hebat Bahasa Inggeris. What Malaysia has gone through for the last 50 years! All in all we won't be able to build a nation of readers!

Bagaimana pula dengan Kaedah Pasembor(oops Kaedah Fonik + sukukata/mengeja)?
Hasil sembang2 dengan cikgu2 yang guna Kaedah Pasembor ni:
1. Ajar sebut nama huruf + bunyi huruf
a(ei)..... a(aa) atau a(ei) bunyinya a(aa)
b(bi)..... b(beh) atau b(bi) bunyinya b(beh).... sampai
z(zed)...z(zz) atau z(zed) bunyinya z(zz)

2. Ajar terus hafal atau eja sukukata terbuka ba bi bu be be bo.... za zi zu ze ze zo

3. Ajar terus hafal sukukata tertutup ban bin bun ben ben bon ... sehingga bang bing bung! Pelajar pengsan... Mujur cikgu dak!

Wahai cikgu-cikgu yang masih menggunakan Kaedah Mengeja, Kaedah Sukukata(sebut terus) atau Kaedah Pasembor, anda

1. membazir your students' precious visual memory. Banyak lagi subjek lain nak guna memori jugak, jawi, quran, mandarin, tamil, arab, matematik .... Pelajar penat otak, cikgu penat mengajar. I met a chinese tadika teacher in JB semasa Kursus Bacalah Anakku. Dia kata "Ayo very tiredla ajar mengeja-ngeja maa. Budak also boring maa." Well what more can I say.

2. tidak berpeluang menggunakan kaedah yang sama untuk mengajar B.Inggeris. So you are not helping to Mertabatkan BM, memperkasakan BI.

Adoi panjangnya entry kali ni. Akan bincang pasa kengkangan & mitos yang menghalang guru kementerian pelajaran menggunakan Kaedah Fonik Gabungbunyi Bacalah Anakku. Jumpa lagi.


Rabu, 16 November 2011

Musim Cuti Sekolah....

musim cuti sekolah bakal tiba...anak-anak bersorak kegembiraan setelah Majlis Konvokesyen semalam....Tahniah kepada ynag berjaya..yang tidak berjaya jagan putus asa..teruskan berusaha...

Jumaat, 28 Oktober 2011

Program Sambutan Birthday di Mac Donald Teluk Intan,,

video
First time, sambut birthday murid di Mac Donald Teluk Intan pada 27/10/2011 hari Khamis ja,m 10.30 pagi hingga 12.00 Tengahari...dengan pelbagai Game yang di anjurkan oleh Pihak MAc Donald T.Intan dan pelbagai hadiah aneka yang menarik minat murid. Harga pakej yang murah dan berpatutan amatlah sesuai oleh semua dari kalangan murid.Suasana sangat meriah hingga murid excited bermain Permainan dalam Mac D. Namun kawalan murid masih dapat di atasi. Ap oun...we are HAPPY....

Isnin, 17 Oktober 2011

PENDAFTARAN PRASEKOLAH 2012 DIBUKA

Pendafataran Prasekolah Telah Di buka,.. untuk makluman ramai Prasekolah SKPR akan menerima murid yang berumur 5 dan 6 tahun sahaja..manakala murid yg berumur 4 tahun yang lahir pada Awal bulan Januari sahaja. Bagi Yang berminat boleh lah mendapatkan Borang Pendaftaran di Prasekolah SK.Pekan Rabu..Cepat!cepat!..pendaftaran 10 terawal akan mendapat Hadiah Misteri Pada Hari Orientasi Tahun 2012...Prasekolah Sk.Pekan Rabu merupakan Prasekolah Yang berada Di Bawah Kementerian Pelajaran Malaysia dan Sekolah Bantuan Kerajaan. Anank anda adalah merupakan "bertuah" dapat memasuki ke Prasekolah Sk.Pekan Rabu....Daftarlah Segera.....

Ahad, 16 Oktober 2011

Konvokesyen prasekolah Hilir Perak 2011.wmv

Slot anugerah SK.Pekan Rabu ajer....heheh

Saat Guru mengiringi murid prasekolah menerima Sijil Konvokesyen di Pentas......Thanks to En.Shamsul atas klip Video ini....
video

Konvokesyen Prasekolah Peringkat Daerah 2011

Tanggal 8 Oktober 2011...Program Konvokesyen Prasekolah KPM Daera Hilir Perak berjaya mengadakan Majlis besar-besaran di Dewan Bangunan UMNO Hutan Melintang, Teluk Intan Perak bermula jam 8.00 Pagi hingga 11.30 pagi...Sebagai Pengerusi Zon 2,. dan merangkap Jawtankuasa Buku Program, akhirnya Majlis dapat berjalan dengan baik..Guru Besar SK.Pekan Rabu mengucapkan ribuan Terima Kasih atas semua kerjasama Guru Prasekolah dan PPM kerana turut menjayakan Majlis itu...Tahniah di ucapkan....

 Bersama Guru Prasekolah SK.SG Kerawai..
 GB SKPR bersama Guru Pra SK.Sg Kerawai
 Inilah Barisan bersama Pegawai PPD Hilir Perak Bersama Pengerusi2 ZON 
 Buku Program Hasil Nukilan Zon2 

 bila dah bubuh bunga lagi menyerikan...heheh

 wakil antara murid yang terpilih akademik terbaik.
tak sia-sia cikgu pra tempah Blazzer...mahal oooo.....dalam kenangan..huuu 









 Tahniah my son....
bn

Pemeriksaan Gigi Oktober 2011


Saat yang sudah dijangka kan setiap Tahun anak murid prasekolah lah yang akan FOBIA dengan doktor ..heheh,...manakan tidak nya...selalu spetik nama "doktor cucuk siapa budak nakal"...tuo!tuo datang lah misi buat pemeriksaan..apa lagi kelam kabut...pucat lesi ..yang paling tak tahan muka ketat anak murid....hahhaha...tapi saya sudah menggunakan kaedah psikologi agar murid-murid tidak takut apabila mencabut gigi...alhamdulilah...dengan kehadiran CIKGU nyer di bilik Cabut gigi..saya sering bersembang berbual dengan anak-anak agar mereka tidak berasa takut dan terkejut....
Alhamdulilah selesai sudah Program bersama Doktor dan Jururawat Klinik Kesihatan Chenderong Balai, Teluk Intan Perak. semoga anak didik dapat menghayati dan memahami penerangan Doktor Asiah berkaitan Penjagaan Gigi....






 Aqil Fateh muka ketat nak cabut gigi...

 kan dah selesai.....katanya"taksakit pun cikgu"...tergelak dibuatnya cikgu..

 amboi khusyuk mendengar ceramah gigi nampak...

Sabtu, 15 Oktober 2011

khas buat semua yang mengenaliku....

As..salammualaikum.....Alhamdulilah....terima kasih di ucapkan ke atas diriku kerana AKHIRNYA....aku berjaya menghasilkan Blog prasekolah aku dengan hasil daya usaha sendiri dan ditambah dengan sedikit garam kesabaran, secukup rasa ketulusan dan sesudu kesungguhan...akhirnya aku berjaya menghasilkan laman  Blog yang pastinya akan memberi sedikit input dan output sebagai hiasan di laman ini....InsyaAllah...jika terdapat kelapangan akan ku sajikan dengan pelbagai teknik dan kaedah yang berkaitan dengan Prasekolah serta keletah anak-anak murid ku.....Terima Kasih di ucapkan buat sokongan my love GB yg sentiasa mendorong dan memberi semangat dalam pembikinan BLog ini...x lupe juga buat suami Tercinta kerana tabah bersabar dengan sikap aku yang 24 jam mengadap NoteBOOk...heheh..

welcome to my blog frens....

thank to all my frens yg telah menjelajah blog prasekolah saya..jangan lupa add sebagai frenss okey...

Islamic Clock - Allah Muhammad Round - Alhabib Islamic Web Service and Accessories

Islamic Clock - Allah Muhammad Round - Alhabib Islamic Web Service and Accessories

Rabu, 28 September 2011

JAMUAN RAYA 2011

peng!!peng!!...


                                                     dengan cikgu tercayang..heheheh




                                                                      tembak aina!!!!

                                                                        tembak safwan!!


                                                            haip!!!!
                                                        hhhhaaaaaa!!!!

                                                         nengok apa tu!!
                                                            maafkan kami!!!


                                                          amboi baiknyer!!!

                                                      makan bihun sup jer???
                                               sedap ker???






                                                 sedapnyer aiskrim!!!!






















Jumaat, 23 September 2011..murid-murid teman bergembira pada hari itu..dengan pakaian baju raya baru, suasana yang meriah..murid bukan main seronok..jenuh jugak cikgu pra nyer mengejo san mengejo sini..maklumlah keselamatan murid kena jaga....karang taw..taw..."cikgu!dia menangis!!"..cikgu! di jatuh!..." ah..sbb tu la anak-anak aku baik sangat..hahahh